PRE-Classes 2022

MasterChef Leiden

presentatiefestival

In deze collegereeks belichten archeologen, antropologen, historici en taalkundigen een aantal facetten uit het brede veld van Food Studies. We kijken onder andere naar de ‘deep history’ van voedselbereiding, naar de aanwezigheid van voedsel dat iemands dieet beïnvloedt en naar het fenomeen van voedsel en migratie.

Inzendingen

Teun Bello

Chinees-Indische restaurants

De presentatie gaat over de opkomst van de Chin.-Ind. restaurants in Nederland.

Celeste Blom

Verstikkende dans

Ik wilde een gedicht schrijven over de specerijenhandel met Nederlands-Indië, maar het werd een gedicht over ons koloniale verleden. Hoe hard Indië ook vocht, we lieten haar niet gaan.

Aniek van den Bosch

Wereldse smaakmakers 

Een powerpoint over verschillende smaakmakers die gebruikt worden in de landen Suriname, Ghana, Iran en Indonesië. Bij ieder land staat tevens een aantal kenmerkende gerechten.

Isa Buitenbos en Feline Vegt

Podcast

In de podcast “Raden wij het aan?” vertellen wij over onze ervaring met de PRE-class Masterchef.

Vera Ejiogu

Wat eten we vandaag?

Elke dag kiezen we wat we gaan eten, maar waar hangt deze keuze van af?

Jade Exalto

Sushi

Een poster over sushi.

Feia Gerrits

Eten dat ooit anders was

Een poster over de invloed van "gymculture" op Nederlandse producten

Jill Jager

Veranderende eetcultuur

Eetcultuur verandert constant, maar wat zijn nou de belangrijkste redenen?

Bintou Kourouma

De invloed van social media op ons eetgedrag 

Een poster over de invloed van social media platforms op ons eetgedrag, een nieuwe vorm van globalisering en verwestering/amerikanisering.

Noor van Leeuwe

Koemelkallergie en lactose-intolerantie

Er is altijd veel verwarring over het verschil tussen koemelkallergie en lactose-intolerantie. Daarom heb ik deze presentatie gemaakt om dat verschil duidelijk te maken.

Roos Mensch

ARFID

Van eetbeperkingen naar eetstoornis. Een korte uitleg over ARFID

Maike van de Pavoordt

Eetkeuzes

‘s Avonds, ‘s middags, ‘s ochtends en ook vaak tussendoor: mensen eten de hele dag. Wat zorgt ervoor dat mensen eten wat ze eten? Wat beïnvloedt hun keuzes?

Kiki van Rijswijk

De reis van de chilipeper

Bij de Pre-Class Masterchef@Leiden hebben we het onder andere gehad over de aantrekkingskracht van vreemd voedsel, deze presentatie focust op de chilipeper.

Rosa Wentzel

Vegetarisme

Dit is een informatieve poster over het principe: "Vegetarisme". Er wordt verteld over hoe het vegetarisme ooit is begonnen en over waarom je er zelf eventueel aan zou kunnen beginnen.